Mail Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

Kawa wypalana

Kawa wypalana dostępna w Cukierni Tradycyjnej wytwarzana jest z najlepszej jakości ziaren, pochodzących z krajów egzotycznych. Ziarna przeznaczone do palenia powinny mieć odpowiednią wielkość, powinny być nieuszkodzone oraz dokładnie wysuszone. Takie ziarna znajdziesz u nas.

W naszej cukierni oferujemy kawy wypalane najpopularniejszymi metodami.

  • Kawa palona na jasno – proces jej palenia jest najkrótszy, pozwala zachować najwięcej walorów smakowych. Kawa palona na jasno ma największą ilość kofeiny, a ziarna przybierają jasny odcień.
  • Kawa palona na średnio – podczas tego procesu kawa zatrzymuje mniejszą ilość kofeiny. Charakteryzuje się zrównoważoną kwasowością oraz oryginalny smak. Ziarna kawy przybierają ciemną barwę.
  • Kawa palona na ciemno – w wyniku tego palenia, w kawie pozostaje mało walorów smakowych związanych z krajem pochodzenia. Smak nabiera lekkiej goryczy z nutą czekoladową i orzechową. Ziarna mają kolor ciemnej czekolady.

 

Jak proces wypalania kawy wpływa na jej smak?

Proces wypalania kawy pozwala wydobyć z niej wyrazisty smak i aromat. Dokładnie oczyszczone, zielone ziarna kakaowca trafiają do specjalnego pieca. Wysoka temperatura i proces karmelizacji pozwalają uzyskać brązowy kolor i słodki posmak ziaren. Podczas palenia następuje odparowanie wody z ziaren, przez co ich waga się zmniejsza, a rozmiar zwiększa. Palenie kawy może odbywać się w sposób lżejszy lub mocniejszy, a będzie to decydowało o odczuwalności kwasowego smaku i naturalnych aromatów. Dzięki mocnemu procesowi palenia kawy może ona uzyskać orzechowo- czekoladowy posmak.

 

kawa-07
kawa-08
kawa-09
kawa-01
kawa-02
kawa-03
kawa-04
kawa-05
kawa-06
kawa-07 kawa-08 kawa-09 kawa-01 kawa-02 kawa-03 kawa-04 kawa-05 kawa-06