Ciasta na każdą okazję
W Cukierni Tradycyjnej oferujemy podstawowe ciasta znane każdemu, ale staramy się również urozmaicać ofertę o nowatorskie oraz autorskie przepisy. Produkujemy ciasta przygotowywane na zimno oraz pieczone. W sezonie zawsze wykorzystujemy dostępne owoce, dzięki czemu możemy przygotować letnie wersje wypieków.
Cukiernia Tradycyjna oferuje m.in.:
- sernik na zimno;
- sernik z kruszonką;
- sernik z owocami;
- mazurka;
- szarlotkę;
- bezę z owocami;
- napoleonkę;
- piernik;
- pychotkę;
- krówkę;
- 3-bit.
Podstawowe rodzaje ciast
Ciasto drożdżowe
Kluczową rolę w przygotowaniu ciasta drożdżowego odgrywa zaczyn i wyrabianie ciasta. Jest to rodzaj wypieku, który potrzebuje czasu na wyrośnięcie, ponieważ wykorzystuje drożdże. W Cukierni Tradycyjnej znajdziesz zwyczajne ciasto drożdżowe oraz jego inne wersje, np. z kruszonką lub z owocami.
Ciasto kruche
Ciasto kruche jest bardzo popularne. Jego kruchość uzyskujemy za pomocą dużej ilości tłuszczu. Ciasto to może mieć różne modyfikacje. Oferujemy ciasta kruche z kremem, z musem owocowym, a także wykorzystujemy je do przygotowania szarlotki.
Ciasto biszkoptowe
Ciasto biszkoptowe jest jednym z trudniejszych w przygotowaniu ciast. Bardzo ważne jest tutaj dokładne ubicie białek i umiejętne łączenie składników. W naszej cukierni znajdziesz biszkopty o wyśmienitym smaku i idealnej strukturze. Oferujemy biszkopty z kremami oraz z owocami.